Hoofdstuk 5: Zaken- en verbintenissenrecht
Vragen en antwoorden:
1 Op welke wijze wordt het eigendom van een onroerende zaak vastgelegd?
De eigenaar van de grond heeft de bevoegdheid d te gebruiken en binnen de grenzen van redelijkheid ook de ruimruimte eronder en boven de oppervlakte van de grond. Het vastleggen van de grenzen van het land en water geschiedt door de eigenaars notariële akte. Deze akte moet worden ingeschreven in de daartoe bestemde openbare register.
2 Wat verstaat men onder een onroerende zaak?
Vrij naar de wetgever vertaald, wordt onder onroerende zaak verstaan alles wat deel uitmaakt van de aarde of hiermee is verbonden.
3 Wat wordt verstaan onder recht van opstal?
Het recht van opstal is een zakelijk recht om gebouwen, werken of beplantingen in eigendom te hebben of te verkrijgen, op of boven een onroerende zaak aan een ander toebehoort. In de wet vinden we hoervoor hoofdzakelijk bepalingen van regelend of aanvullend recht.
4 Wat wordt er verstaan onder erfpacht?
Erfpacht is een zakelijk recht om het gebruiksrecht te hebben van een onroerende zaak die aan een ander toebehoort. Het recht wordt gevestigd door een akte van vestiging.
5 Wat regelt het burenrecht?
De rechten maar ook verplichtingen van de eigenaars van naburige, dat wil zeggen aan elkaar grenzende, erven zijn geregeld in het boek 5 van het Burgerlijk Wetboek. Feitelijk is dit een wettelijk vastleggen van reeds lang bestaande toestanden, waarbij ernaar gestreefd is om elke eigenaar zoveel mogelijk de vrije beschikking over zijn eigendom te laten, zonder dat daarbij een de een meer is toegestaan dan de ander.
6 Kan men zijn buurman verplichten tot medewerking aan het afscheiden van de erven?
Iedere eigenaar kan zijn buurman verplichten om de aan elkaar grenzende erven voor gezamenlijke kosten door middel van afdalingstekens af te scheiden of de bestaande tekens zonodig te vernieuwen.
7 Kan men van zijn buurman, in een aangebouwd gedeelte van een woonwijk, vorderen dat hij meewerkt aan het oprichten van een gemeenschappelijke scheidsmuur?
In een aaneengebouwd gedeelte van een gemeente kan men van zijn buurman vorderen dat hij eraan meewerkt dat op de grens van de erven een scheidsmuur van 2 meter hoogte wordt opgericht, voor zover de Woningwet, een plaatselijke verordening of gewoonte de wijze of de hoogte van de afscheiding niet anders regelt. Tenzij ten voor het maken van de afscheiding in gelijke delen door de eigenaars gedragen.
8 Wanneer mag men in muren minder dan 2 meter uit perceelsgrens staan, openingen maken die uitzicht geven op het erf van de buren?
In muren die minder dan 2 meter van de erfscheiding staan, mogen steeds lichtopeningen worden gemaakt, mits deze van vaststaande en ondoorzichtige vensters worden voorzien.
9 Wanneer spreekt men van mandeligheid?
Mandeligheid heeft betrekking op onroerende zaken en op rechten en verplichtingen van de eigenaars van deze onroerende zaken. De wetgever spreekt van mandeligheid wanneer een onroerende zaak gemeenschappelijk eigendom is van twee of meer eigenaars van verschillende erven. Heruit volgt dat een mandelige zaak rust op een erf en hiervan niet gescheiden kan worden.
10 Welke verplichtingen hebben de eigenaars van mandelige zaken?
- Ze moeten deze zaken op kosten van alle mede-eigenaars onderhouden, schoonmaken en zonnodig vernieuwen.
- Iedere mede-eigenaar moet toegang hebben tot de mandelige zaak.
11 Wat verstaat men onder het recht van inbalken?
Hieronder verstaat men dat het toegestaan is in een mandelige muur tot op de helft van de dikte balken, ankers en andere werken aan te brengen, mits daardoor aan de muur en daarmee verbonden werken geen schade wordt toegebracht.
12 Waaruit bestaat een erfdienstbaarheid?
Een erfdienstbaarheid houdt in dat een erf / woning / bedrijfspand dienstbaar is aan een ander erf / woning / bedrijfspand. Ofwel, een erfdienstbaarheid is een recht dat vastzit aan de eigendom van bijvoorbeeld een huis of een perceel grond, waarbij de eigenaar van dit stuk grond iets moet toestaan ten gunste van de eigenaar van een ander stuk grond, die dat recht heeft.