Stellen van de natuurstenen binnendeurdorpels
- Het stellen van een natuurstenen binnendeurdorpel 110 x 20 of 30 mm heeft een normering van 0,5 uur per m1 (bron: www.bouwkostenonline.nl). Er worden dus twee dorpels van een meter lang per uur gesteld. De ploeggrootte is niet van belang, omdat deze kleine dorpels door één man gesteld kunnen worden. De dorpel wordt ingemeten, eventueel afgezaagd met een diamantzaagblad, vol in de specie (bij voorkeur snelcement) gelegd, waterpas en haaks gesteld, gevoegd of eventueel afgekit. Specieresten worden verwijderd en voorzieningen worden getroffen dat men niet op de dorpels gaat staan totdat de specie uitgehardt is.
- Het aantal te stellen dorpels bedraagt 100 stuks. (Volgens de detailbegroting. Aangetekend dat het begrootte aantal binnendeuren 200 bedraagt, en uit telling in de tekeningen weer een ander aantal volgt, kunnen hier de nodige vraagtekens bij gezet worden.)
- De uitvoeringsplanning geeft geen aparte catagorie voor het stellen van de dorpels. Uitvoeringstechnisch is deze activiteit te plaatsen in de afbouw. De dorpels worden gesteld samen met de vloertegels voordat de binnenkozijnen geplaatst worden. Afgelezen aan de binnendeurkozijnen zijn er vier momenten dat er dorpels gesteld moeten worden. Te weten; tussen 19 augustus en 1 september in de ‘supermarkt’, tussen 27 augustus en 11 september in het ‘gezondheidscentrum’, tussen 12 september en 23 september in de ‘woningen’ en tussen 11 november en 13 november in de ‘trap- en lift’.
- De hoeveelheden zijn respektievelijk 15%, 35%, 35% en 15% van het totale aantal. Bij 100 dorpels zijn dit dus 15, 35, 35 en 15 stuks. Aan de hand van de norm stelt één man 8 : 0,5 = 16 dorpels per dag. Er zijn dus ruim voldoende momenten om de natuurstenen dorpels te stellen. Echte tijdsdruk zit hier niet.
- De norm van 0,5 uur per m1 dorpel en de benodigde mortel van 0,2 m3 (in de normering dus 100 x 0,002 m3 per m1dorpel) komen overeen met de normen in de begroting. Deze normering is dus overeenkomstig.
- Hier is samenwerking met de vloertegellegger van belang. Afhankelijk van de detaillering is het gewenst de dorpel te leggen voordat de vloertegels gelegd worden. Er zou voor gekozen kunnen worden een ploeg van twee man de dorpels te laten leggen. Deze hebben dan in de supermarkt en de trap- en lift een halve dag werk. De woningen en het gezondheidscentrum redden ze dan net niet in een dag. Niet erg ideaal dus. De beste oplossing is toch om deze dorpels onder te brengen bij degene die ook de vloertegels legt. Niemand loopt elkaar in de weg en de tijdsplanning loopt zodoende vlekkeloos in elkaar over. Uitvoeringtechnisch is dit ook het beste. De specie hardt gezamelijk uit en er hoeven minder maatregelen tegen het lopen op de niet verharde specie getroffen te worden.