Bouwwetgeving

http://studybol.blogspot.com/2009/10/bouwwetgeving.html
Hoofdstuk 2: Bouwwetgeving
Vragen en antwoorden:
1 Verklaar het begrip woningwetwoning?
Naast voorschriften waaraan de nieuw te bouwen en bestaande bouwwerken ten minste moeten voldoen, voorziet de Woningwet in een regeling dat het rijk geldelijk steun verleent aan provincies, gemeenten en toegelaten instellingen (woningcorporaties) om goede woningen te bouwen en bestaande woningen ingrijpend te verbeteren. Deze woningen noemt men woningwetwoning omdat deze op grond van de Woningwet gefinancierd worden.
2 Wat wordt er verstaan onder het selectief slopen van bouwwerken?
Met selectief slopen wordt bedoeld dat de sloopwerkzaamheden zodanig worden verricht dat een hergebruik van de vrijgekomen materialen zoveel mogelijk wordt bevorderd en dat er zo weinig mogelijk sloopafval ontstaat. Hierdoor wordt het milieu minder belast, omdat:
  • minder snel nieuwe grondstoffen nodig zijn;
  • minder afval gestort hoeft te worden.
3 Wat wordt in een bouwverordening bedoeld met voldoen aan redelijke eisen van welstand?
Bouwwerken moeten worden getoetst aan de door de gemeenteraad vastgestelde welstandsnota. Daarin zijn welstandcriteria opgenomen.
4 Wat wordt er verstaan onder een vergunningsvrije bouwwerk? Noem drietal voorbeelden van bouwwerken die zonder vergunning gebouwd mogen worden.
Het bouwvergunningvrij zijn houdt in dat de betreffende bouwwerken niet aan enige preventieve toets zijn onderworpen. Ook hoeven zij niet te voldoen aan de voorschriften van de gemeentelijke bouwverordening en de bebouwingsvoorschriften van het bestemmingsplan. Bouwvergunningvrije bouwwerken dienen wel aan de technische eisen van de bouwbesluit te voldoen. Dit ter waarborging van de veiligheid, bruikbaarheid, gezondheid en energiezuinigheid.
Voorbeelden zijn:
  • Aanbouw/Serre, niet dieper dan 2m, niet breder dan de bestaande woning, niet hoger dan 4m gemeten van het aansluitend terrein, mag maximaal 0.25m boven de vloer van de eerste verdieping uitsteken, minimale afstand tot weg of openbaar groen 1m. Maximale bebouwing erf niet hoger dan 50% .
  • Dakkapel, alleen aan de achterzijde. Minimaal aan alle zijden 0.5 m vrij, voorzien van een plat dak, maximaal 0.5m hoog. Ondoorzichtige wanden. Onderkantdakkapel meer dan 0.5 m onder de daknok. Afstand tot voorgevelbouw meer dan 1m.
  • Bijgebouw/overkapping, op de grond staan bij een bestaande woning. Mag een bouwlaag en maximaal 3m hoog zijn. Minimale afstand tot weg of openbare groen 1m. Maximaal 30m2 aan bijgebouwen. Het erf mag maximaal voor 50% bebouwd zijn. Indien de oppervlakte van het bijgebouw groter is dan 10m2 dan is de minimale afstand tot het naburig erf 1m. Minimaal 1m achter het voor erf.
5 Wat is een licht- bouwvergunningplichtig bouwwerk? Noem een drietal voorbeelden van bouwwerken waarvoor een lichte bouwvergunning nodig is.
Een lichte bouwvergunning is nodig:
  • indien bouwen plaats vindt in, op, aan of bij een monument als bedoeld in de Monumentenwet 1988 of een monument als bedoeld in een provinciale of gemeentelijke bouwverordening;
  • ingeval gebouwd wordt in een beschermd stads- dorpsgezicht als bedoeld in de monumentenwet 1988;
  • ingeval het een aan- of uitbouw en een bijgebouw of overkapping betreft, mits de hoge lager is dan 5m en de bruto- oppervlakte minder is dan 50m2 en niet voldaan wordt aan de kenmerken van bouwvergunningvrij bouwen.
Verder moet een lichte bouwvergunning aangevraagd worden voor de volgende categorieën bouwwerken als deze niet aan de kenmerken van bouwvergunningvrij bouwen voldoen:
  • een dakraam;
  • een collector voor warmteopwekking;
  • een antenne- installatie voor mobiele telecommunicatie.
6 Wie kunnen bezwaren kenbaar maken tegen het verlenen van een bouwvergunning?
Een derde belanghebbende zoals bijvoorbeeld de buurman.
7 Bij welke overheidsinstantie kan men beroep aantekenen tegen een door de B en W genomen beslissing over een aanvraag voor een bouwvergunning?
Men kan ook zodanig beroep instellen bij de rechtbank, sector bestuursrecht en eventueel hoger beroep bij de Raad van State , afdeling Bestuursrechtspraak.
8 Wat verstaat de Woningwet onder een aanschrijving tot woningverbetering?
De vereisten voor deze aanschrijving zijn de volgende:
  • Voor het aanbrengen van de verbeteringen moet op basis van de Woningwet of de Wet op stads- en dorpsvernieuwing geleidelijk sten mogelijk zijn;
  • De woning voldoet, uit het oogpunt van woongerief, niet aan de eisen van de tijd;
  • De woning kan door aanbrengen van verbeteringen alsnog geheel of gedeeltelijk aan de eisen van de tijd worden aangepast. Als verbeteringen worden onder meer genoemd:
- overeenkomstig het Bouwbesluit aanbrengen of vernieuwen van een toilet- en/of badruimte;
- overeenkomstig het bouwbesluit een binnen de woning gelegen ruimte verbouwen tot een opstelplaats voor een kooktoestel en plaatsen van een aanrecht;
- het thermisch isoleren van de uitwendige scheidingsconstructie.
11 Welke uitgangspunten zijn de hoofdlijnen van het Bouwbesluit gebaseerd?
  • Veiligheid
  • Gezondheid
  • Bruikbaarheid
  • Energiezuinigheid
  • Milieu.
12 Wat verstaat Bb onder een prestatie eis?
In Bb worden prestatie eisen gesteld, Dat wil zeggen dat het materiaal of bouwonderdeel aan een minimale prestatie met voldoen. Fabrikant en bouwondernemers hebben de mogelijkheid te laten zien op welke wijze het bedrijf aan de gestelde prestatie eisen voldoet. De prestatie eisen zijn vastgesteld in de NEN-Normen.