Keuzen en analyse constructie

Draagstructuur ontwerpen en keuze maken in type bouw

Bij het ontwerpen van de draagstructuur moet men sterk rekening houden met de arbeidsintensiviteit van de toepaste materialen dat zich weer in de kosten en de uitvoeringstijd vertaald. Bijvoorbeeld bij toepassing van kalkzandsteen blokken of bakstenen weet je dat het verwerken van dat materiaal arbeidsintensief is. Waardoor je meer personeel en meer tijd nodig hebt om die te verwerken. Dat drukt zich uit in hogere bouwkosten.
Ook een belangrijk punt is de samenstelling van de constructie. Omdat men steeds meer naar hogere RC waarde verlangt wordt bijvoorbeeld de spouwmuur steeds dikker. Waardoor je bredere funderingsstroken nodig hebt. Dus ook meer materiaal moet verwerken. De nadelige effect hiervan is voornamelijk te merken bij grotere bouwprojecten. Ook een duidelijk punt is vanwege de dikkere bouwpakket of de gewenste stabiliteit ook wel gewaarborgd blijft. Want uiteindelijk is de bedoeling dat binnen en de buitenblad gezamenlijk de bovenliggende krachten opvangen en die overdragen naar de fundering.
Om dit soort zaken voor te zijn moet men in onze ogen antwoord zoeken in de nieuwe materialen die op de markt komen, voornamelijk op gebied van isolatie. Een isolatie die met een geringde dikte toch de gewenste Rc waarde haalt vertaald zich weer in slankere constructie. Ook een belangrijk punt of je überhaupt spouwmuren moet toepassen. Spouwmuur is een standaard begrip in de Nederlandse bouwwereld maar door bijvoorbeeld de buitenblad te elimineren kun je een veel slankere constructie verkrijgen. Die ook weer minder arbeid intensief is toe te passen.
Als alternatief is gietbouw en toepassing van geprefabriceerde bouwelementen de oplossing.
Bij dit project zijn wij van een combinatie uitgegaan. De grootte van het bouw project heeft hierin ook de doorslag gegeven.





Volgend schema brengt in het kort de verschillen tussen de verschillende bouwmethodes:
Stapelbouw
Tunnel gietbouw
Prefab casco
Bouwtijd
Langere
Middellange
Kortere
Maatvasthed
Normaal
Matig
Goed
Arbeid op de bouwplaats
Hoog
Gemiddeld
Laag
Milieu bijdrage op de bouwplaats
Meer afval
Minder afval
Minst afval
Productie verliesdagen
Meeste
Lange periode
Korte periode
Overlast tijden de bouw
Langere periode
Langere periode
Korte periode
Grootte bouwterrein
Groot opslagterrein
Groot opslag terrein
Klein opslag terrein
Ter aanvulling van het bovengenoemde zie visuele presentatie van de bovengenoemde bouwmethoden (zie bijlage)
De fundering:
Gestorte funderingsstroken boven de palen. De diameter, positie en het aantal palen is afhankelijk van de belasting van het bouwwerk. De ligging van het draagkrachtige laag in de grond bepaalt hoe diep de palen in de grond geplaatst moeten worden.
Beganegrondvloer:
Voor de beganegrondvloer hebben voor prefab ribben betonvloer gekozen. Die aan de onderzijde van isolatie is voorzien. Uitgangspunt voor isolatie zou bij een Rc-waarde tussen 2.5 en 3.0 K.m2/W moeten liggen. Afwerklaag is voorzien van een krimpnet. Zorgt voor een schijf effect in de constructie waardoor de stabiliteit en de draagkracht sterk verbeterd. Dient er ook voor om leidingen, installaties weg te werken
Ribben betonvloer:



Een ribbenvloer is een vrijdragend systeemvloer van geprefabriceerde vloerelementen die in lengterichting (overspanningsrichting) van ribben zijn voorzien. Ook zijn er elementen met ribben in de lengte- en in de breedterichting. Dan wordt gesproken van een ribcassettevloer. De dwarsribben en ook de betonnen nokken aan de uiteinden van de plaat zijn geschikt voor het opnemen van bouwmuurbelastingen.
Ribbenvloeren zijn aan de onderzijde altijd voorzien van thermisch isolatiemateriaal. Ze worden in woning- en utiliteitsbouw gebruikt voor begane grondvloeren boven de kruipruimten.
De vloerelementen worden aan het project aangepast en vervaardigd overeenkomstig de gegevens van de opdrachtgever.
De montage van de elementen gebeurt volgens het legplan van de fabrikant. Wanneer een vloerveld op de bouwplaats is aangebracht, eventueel voorzien van paselementen, kunnen de langsvoegen worden afgestort. Meestal krijgt de vloer een afwerklaag. In specifieke gevallen kan ook nog een constructieve druklaag worden aangebracht.
Verdiepingsvloeren:
Voor de verdiepingsvloeren zijn wij van breedplaatvloeren uitgegaan. Afwerklaag (druklaag) heeft een dikte van 70mm. Dat ervoor zorgt dat de vloerelementen een goede verbinding met elkaar vormen en voor die benodigde schijfwerking zorgen. Woningen scheidende vloer is zwevend uitgevoerd i.v.m. geluidsoverlast.
Breedplaatvloeren:

De bekistingsplaatvloer, ook wel breedplaatvloer genoemd, is een vrijdragende systeemvloer.

Deze is samengesteld uit relatief dunne geprefabriceerde vloerelementen die bekistingsplaten worden genoemd.
De vloerplaten zijn gemaakt van beton en voorzien van betonstaal of voorspanwapening. Nadat de platen in het werk zijn geplaatst en wapening is aangebracht, wordt op de platen een constructief meewerkende betonlaag gestort. De betonkwaliteit die men hiervoor gebruikt is B25 of hoger. Op deze manier wordt een betonvloer verkregen, die vergelijkbaar is met een vrijdragende betonvloer die geheel in het werk is gestort.
De gewapende bekistingsplaat is voorzien van tralieliggers die over de volledige lengte gedeeltelijk in het beton zijn gestort. Hieraan ontlenen de elementen hun sterkte en stijfheid, die voor het transport, het hijsen en tijdens de bouw nodig zijn. De bekistingsplaten met een voorspanwapening hebben geen tralieliggers over de volledige lengte. In deze platen zorgt de voorspanwapening voor de vereiste stijfheid en sterkte.
Dak:
Voor het dak wordt weer gebruik gemaakt van de breedplaatvloeren die als een warmdak constructie verder wordt afgewerkt. Isolatiewaarde dak zal rond 4.0 K.m2/W liggen.
Draagwanden:
Draagwanden worden in gietbouw uitgevoerd. Zoals op tekening (zie bijlage) wordt weergegeven. De trappen hal en de liftschacht constructie vormt ook de ruggengraat van het bouwwerk. Naast een dragende functie heeft die ook een grote stabilisatie vermogen.

Voor de opdrachtgever is vooral het rendement van de investering belangrijk. Gietbouw is in dit opzicht zeer aantrekkelijk.
Economie
  • Gietbouw biedt de garantie van een korte bouwtijd. Een productie van twee woningcasco's per dag is geen uitzondering.
  • Gietbouwcasco's zijn door de lange technische en economische levensduur waardevast.
  • Gietbouwcasco's kenmerken zich door een gunstige prijs/kwaliteitverhouding.
  • Gietbouwcasco's zijn relatief goedkoop. Vooral bij grotere series. Er is dus meer ruimte in het budget voor bijzondere en esthetische oplossingen.
  • Afhankelijk van de plattegrond kan gietbouw al bij 10 woningen rendabel zijn.
  • Het productieproces bij gietbouw is betrouwbaar.
Flexibiliteit en duurzaamheid
  • De kwaliteit van gietbouwcasco's is constant. Ze zijn onderhoudsvrij en de technische levensduur is lang.
  • Gietbouwcasco's zijn aanpasbaar. Dit is onder meer te danken aan het ontbreken van stabiliteitswanden binnen de woning en in de gevels. De economische levensduur kan daardoor aanzienlijk worden verlengd.
  • Grote overspanningen zijn mogelijk. Er is daardoor veel vrijheid voor de indeling van de woning.
  • Extra leidingen kunnen worden ingestort. Leidingen kunnen ook worden weggewerkt in plintgoten of achter voorzetwanden. Er ontstaat zo veel flexibiliteit voor de leidingen en de aansluitpunten.
  • Door nieuwe ontwikkelingen zoals de magneettechniek kunnen wensen van bewoners in een laat stadium worden doorgevoerd.
  • Door toepassing van betongranulaat kan de kringloop van het bouwmateriaal volledig worden gesloten.
  • Een groot comfort door een verhoogde geluidsisolatie is goed realiseerbaar. Zowel voor eengezinswoningen als voor woongebouwen.
  • Toepassing van lagetemperatuurverwarming resulteert in een groot comfort en een laag energieverbruik. Daardoor zijn EPC-waardes mogelijk die ruim onder het wettelijke maximum liggen.
Ontwerpvrijheid en flexibiliteit
  • In gietbouw zijn bijzonder veel variaties mogelijk: ronde vormen, overstekken, gevelsprongen, wisselende beukbreedtes, split-levels, vides, grote overspanningen, variërende verdiepinghoogtes.
  • In gietbouwcasco's zijn meestal geen stabiliteitswanden nodig. Er zijn dan ook geen beperkingen voor de indeling en de gevel.
  • Leidingen worden in de vloeren ingestort. Het vloerniveau in de badkamer is daarom gelijk aan het niveau in de overige ruimtes.
  • Sparingen kunnen op bijna elke gewenste positie worden aangebracht.
  • Gietbouwcasco's zijn relatief goedkoop. Vooral bij series van meer dan 10 woningen. Er bestaat meer ruimte in het budget voor bijzondere en esthetische oplossingen.
    Parkeerfaciliteiten en winkels kunnen goed met gietbouwwoningen worden gecombineerd.
Kwaliteit
  • De kwaliteit van gietbouwcasco's is constant. Ze zijn onderhoudsvrij en de technische levensduur is lang.
  • Gietbouwcasco's kenmerken zich door een gunstige prijs/kwaliteit-verhouding.
  • Bij tunnelgietbouw zijn geen naden in het plafond zichtbaar.
  • Het afwerkingsniveau van de casco's is hoog.
Comfort
  • Gietbouw is bij uitstek het systeem waarmee een hoge geluidsisolatie haalbaar is. Zowel voor eengezinswoningen als voor woongebouwen.
  • Er zijn gietbouwdetails beschikbaar waarmee aan de eisen uit het Bouwbesluit of verhoogde eisen kan worden voldaan.
  • Beton heeft een groot warmteaccumulerend vermogen. Temperatuurschommelingen binnen de woning zijn gering.
  • Bij gietbouw is lagetemperatuurverwarming in de vorm van wand- en vloerverwarming uitstekend realiseerbaar. Deze manier van verwarming leidt tot meer comfort, een gezonder binnenklimaat en minder energieverbruik.
  • De kwaliteit van de casco's is goed. Hinderlijke scheurvorming komt nauwelijks voor. De kans op geluidlekken is dan ook minimaal.