Stellen van aluminium buitenkozijnen

Stellen van aluminium buitenkozijnen
  • De norm voor bouwactiviteit 2, Montage aluminium kozijnen, is weergegeven in de normspecificatie buiten- en binnenkozijnen.
  • Het aantal m2 raamkozijn is volgens de begroting 350,00 m2.
  • Volgens de uitvoeringsplanning bedraagt de tijdsduur van deze activiteit 20 dagen
  • Uit de beschikbare startgegevens is niet duidelijk welke oppervlakte de kozijnen hebben. (De mogelijkheid bestaat om een gemiddelde oppervlakte aan te houden van alle toegepaste aluminium kozijnen). We gaan uit van een oppervlakte per kozijn tussen 2,71 – 3,40 m2, welke een arbeidsnorm in manuren van 0,40 uur per m2 kozijn bedraagt. De hoeveelheid aluminium kozijnen staat weergegeven in de inschrijfbegroting, deze bedraagt 350,00 m2. De norm voor het monteren van aluminium kozijnen is 0,4 uur per m2 kozijn door twee timmerlieden (ploegsamenstelling). We gaan ervan uit dat er acht uur gewerkt wordt op een dag. Er worden dan 8 : 0,4 = 20 m2 kozijnen gemonteerd door twee timmerlieden op één dag. Volgens de casusopdracht moet er in totaal 350,00 m2 gemonteerd worden. Een ploeggrote van twee timmerlieden doen daar dan 350 : 20 = 17,5 dagen over. Er is dus een positief verschil met de geplande 20 dagen.
  • De norm uit de begroting wijkt aanzienlijk af van de norm zoals deze is geformuleerd in de Elsevier. Volgens de norm uit de begroting zijn er voor het stellen van 350,00 m2 aluminium kozijnen 675,00 uren begroot. Er blijkt echter uit deze gegevens niet wat de ploegsamenstelling is. Gaan we er vanuit dat de norm volgens de casusgegevens 1,93 uur per m2 bedraagt, met een ploeggrootte van twee man, dan worden er 8 : 1,93 = 4,145 m2 kozijnen gemonteerd op één dag. Twee timmerlieden zouden dan 350 : 4,145 = 84,4 dagen bezig zijn.
  • Volgens de norm Buiten- en binnenkozijnen bestaat de ploegsamenstelling uit twee timmerlieden. Dit kan ook niet anders, wat in je ééntje een raam of deurkozijn monteren is vrij lastig, zo niet onmogelijk. Van halveren of verminderen van de ploegsamenstelling is dus geen sprake. Eén ploegsamenstelling (twee timmerlieden) kunnen de klus klaren in de beschikbare tijd. Men loop op dit onderdeel zelfs tweeënhalve dag in. Indien werkelijk blijkt dat het monteren van de aluminium kozijnen sneller gaat dan gepland, kunnen deze twee werklieden ingezet worden bij het plaatsen van de beglazing waar 15 dagen voor gepland is. Het plaatsen van de beglazing kan dan worden gerealiseerd in 12,5 dagen. Volgens de uitvoeringsplanning wordt de ploeg na het gereed komen van de beglazing ingezet voor het afwerken van dilataties en de bouwkundige afmontage. De ploeg word vervolgens ingezet bij het plaatsen van de standleidingen in de supermarkt, en kan meewerken met elke bouwactiviteit ten aanzien van de afbouw van de supermarkt. Het inzette van een extra ploeg zal ertoe leiden dat de supermarkt eerder wordt opgeleverd.