Hoeveelheden en Offerte

Onderdeel A: Bereken de hoeveelheden
Gekozen onderdeel: Metal stud wanden.
Ons uitgangspunt is dat in de commerciële ruimte voornamelijk metal stud wanden zijn geplaatst. Daarbij zijn we uitgegaan dat de lichtscheidende wanden dikte 70 mm als metal stud uitgevoerd worden.
Hieronder staan beknopt de hoeveelheden per verdieping weergegeven:
Onderdeel
Aantal m1
Aantal m2
Aantal m2 uitsparingen
BG
245
784
170
Eerste verdieping
175
455
51
Tweede verdieping
39
101.4
14
Totaal wand opp.:
1105.4
Correctie
1106
(aantal m1 x h) - deuropeningen (uitsparingen)
Onderdeel B: Stel een offerteaanvraag op van het onderdeel bepaald onder A
Stap 1
Gegevens ingevuld zie brief “Prijsaanvraag”
Stap 2
Gezien het behandelde onderdeel “metal stud”, heb ik gekozen om de zaak uit te besteden aan een partij die daar ervaring in heeft. Dat kan bevorderlijk zijn voor de bouwsnelheid en de te leveren kwaliteit. Vaak is het zo dat bij een hoofdaannemer deze keuze dan ook gemaakt wordt omdat men de capcaiteit of de expertise (ervaring) op dat moment niet in huis heeft.
Daarnaast heb ik de overweging gemaakt dat de levering van het materiaal ook door de onderaannemer wordt geregeld. Daar is de prijs aanvraag op gebaseerd.
Ik heb op internet een aannemer opgezocht als voorbeeld. Maar in praktijk probeert de aannemer een onderaannemer te kiezen waarmee hij eerder in zee is gegaan en waar men vertrouwen in heeft. Dat is ook van belang omdat men vaker prijstechnisch scherp gaat rekenen om de continuïteit met de opdrachtgever te behouden.
Gekozen onderaannemer:......................
Deze gegevens zijn verder dan ook in de offerte aanvraag vermeld.
Stap 3:
Beknopte Omschrijving werkzaamheden:
Het leveren en monteren van 11060 m2 metal stud wanden. Totale dikte wand 70 mm. Opbouwframe 40 mm, plaatdikte per zijde 12.5 mm. Type Gyproc (A).
(bron type: internet: ww.gyproc.nl)
Stap 4:
Meegestuurde gegevens:
Bestekparagrafen:
44 PLAFOND- EN WANDSYSTEMEN
44.41 IN HET WERK AF TE WERKEN SYSTEEMWANDEN
44.41.21-a SYSTEEMWAND, BEPLATING OP SKELET, METALEN WANDPROFIEL, GIPSPLAAT
Benoem de tekeningen:
De nummering van de tekeningen in de offerte is fictief opgesteld. Dat is gedaan om de zaak overzichtelijk in beeld te brengen. De volgende tekeningen worden als bijlage mee opgestuurd:
Beganegrond P01
Eerste verdieping P02
Tweede verdieping P03
Doorsnede D01
In de hierboven genoemde tekeningen staat voldoende informatie vermeld om het aantal m2 uit rekenen. Daarnaast kan de onderaannemer naar de knelpunten kijken die zich eventueel in een hoger of lagere prijs vertalen.
Meestal worden dat soort bijzonderheden op de offerte vermeld.
Uiterlijke offerte datum:
Uiterlijke offerte datum is bepaald op 30 juni 2008. Dat is ruim drie weken voor aanvang van de werkzaamheden. Daarbij zijn we uitgegaan dat je nog tijd hebt om de zaak bij te sturen bij onvolledigheid van de offertes, en de onderaannemer de gelegenheid geeft om zijn offerte aan te passen.


Verder is hier uitgegaan dat de benodigde materialen direct uit voorraad leverbaar zijn. Vaak moet je bij het opvragen van offertes in deze constructie ook rekening houden met de levertijd van benodigd materiaal en eventueel materieel.




Conclusie:
In de bovengenoemde tussenstappen staat weergegeven hoe de offerte-aanvraag en de gekozen onderdelen tot stand zijn gekomen.
De vraag “Wat vind je van het resultaat van je offerte aanvraag?” is lastig te beantwoorden. De te nemen conclusie op dit moment is dat je nu kan vertellen wat er aan voorbereiding voor de offerte aanvraag nodig is. Hoeveel tijd heb je nodig en hoe belangrijk is het om voor je zelf de hoeveelheid werk en de hoeveelheden goed in beeld te brengen.
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat degene bij wie je de prijs opvraagt voldoende gegevens ontvangt zodat de prijs zonder enige vertraging uitgebracht kan worden. Je moet er ook voor zorgen dat er niet veel open vragen situaties ontstaan. Je moet duidelijk vermelden wat je van de onderaannemers verwacht.
Om complete evaluatie van het offertes onderdeel te maken heb je feed back van de tegenpartij nodig.