Draagstructuur, algemene woningbouwsystemen






Noem minimaal 2 uitvoeringswijzen in gietbouw:
Wand- en tafelbekisting, met afzonderlijke bekistingen voor wand en vloer.
Wandbekistingen met breedplaatvloeren, waarbij gestorte betonwanden worden gecombineerd met prefab-breedplaatvloeren.
Tunnelbekisting, waarbij zowel wanden als vloeren in een arbeidsgang volledig ter plaatse worden gestort.



Welke 2 prefab betonelementen bouwmethoden worden er onderscheiden? Geef de kenmerkende voor- en nadelen:
Betonelementenbouw met cascosystemen, waarbij met zowel dragende als scheidende wandconstructies een massieve draagstructuur opgebouwd wordt. Zeer geschikt voor seriematige woningbouw.
voordelen:
- zeer snelle bouwtijd
- materiaaleconomie door integratie ruw- en afbouw
nadelen:
- niet flexibel tijdens uitvoering en in gebruik
- lange en gedegen voorbereiding nodig
- Betonelementenbouw met prefab-betonnen vloerdragende gevels, waarbij met dragende gevelelementen een dragende schijvenstructuur opgebouwd wordt. Zeer geschikt voor utiliteitsbouw zoals kantoren door de vrije indeeelbaarheid van de binnenruimte.
voordelen:
- zeer snelle bouwtijd
- materiaaleconomie door integratie van dragen en scheiden
- stabiliteitsfunctie in langsrichting verzorgd door onderlinge koppeling van de gevelelementen
nadelen:
- beperkte flexibiliteit door starre gevelindeling
-beperkte materiaalkeuze bij toepassingen van volledig geintegreerde gevel
-lange en gedegen voorbereidingstijd


Verklaar bij de verschillende bouwmethoden de verschillen in:
a. bouwtijd
b. voorbereidingstijd
  1. De verschillen in bouwtijd worden verklaard door het al dan niet kant-en-klaar aanleveren van de bouwmaterialen op de bouwplaats. Traditionele stapelbouw vergt een lange bouwtijd doordat er vele losse elementen, de afzonderlijke stenen en elementen, op de bouwplaats gemetseld of gelijmd moeten worden. In gietbouw is de bouwtijd al een stuk sneller doordat grote bouwdelen, wanden en vloeren, ineens gemaakt worden. Bij standarisatie van de bekistingen wordt hierin nog eens extra in de bouwtijd gewonnen. Bij prefab-elementenbouw is de bouwtijd het kortst doordat alle bouwdelen kant-en-klaar aangeleverd worden.
  2. De verschillen in voorbereidingstijd worden verklaard doordat bij prefab-elementenbouw alle bouwdelen eerst volledig ontworpen, uitgerekend, doorgerekend, uitgetekend en nagelopen moeten worden. Ee kunnen geen fouten gemaakt worden omdat aanpassingen tijdens de bouw vrijwel niet mogelijk zijn. Het productieproces van de betonelementen moet opgezet worden, offfertes aangevraagd en uithardingstijd, mallenmakerij etc. dienen plaats te vinden. In de gietbouw is de flexibiliteit afhankelijk van de standarisatie in de bekistingen. Na het ontwerpproces is de productie van de bekisting de feitelijke voorbereidingstijd in de gietbouwmethoden. In de stapelbouw wordt gewerkt met gestandariseerde elementen die meestal op voorraad leverbaar zijn. De voorbereidingstijd is bijna nihil.
Een bouwmuur dient te worden voldoen aan eisen m.b.t. de dragende en de scheidende functies. Welke functie is maatgevend voor de dikte van de muur? Licht je antwoord toe:
Dit is afhankelijk van het wandtype. In de woningbouw is bijvoorbeeld pas bij meer dan 16 bouwlagen en een woningscheidende wand de sterkte (dragende functie) maatgevend. Bij 1-8 bouwlagen is de geluidsnorm (scheidende functie) bij een woningscheidende wand maatgevend. Bij een kop- of tussenwand is tot 4 bouwlagen de stortbreedte (uitvoeringstechisch aspect) maatgevend. In de utiliteitsbouw is over het algemeen de

belasting (dragende functie) maatgevend.


Fig 4.16 geeft een overzicht van insitu betonvloeren. Welke van deze vloeren worden in de gestapelde seriematige woningbouw toegepast: waar en waarom?
Eer worden niet veel van deze vloeren in de seriematige woningbouw toegepast. De productie van de ingewikkelde bekisting is te bewerkelijk. Hooguit wordt in de seriematige woningbouw een vloer op zand insitu gestort als begane grondvloer of een vlakke plaatvloer met een systeembekisting als verdiepingsvloer uitgevoerd. In de seriematige stapelbouw worden met name de breedplaatvloer en de combinatievloer als begane grondvloer veel gebruikt.


Fig. 4.29 geeft een overzicht van prefab vloeren. Welke van deze vloeren worden in de seriematige woningbouw toegepast: waar en waarom?
De ribbenvloer en combinatievloer worden uitsluitend als beganegrond vloer in de woningbouw toegepast. De kanaalplaatvloer wordt niet vaak in de woningbouw toegepast vanwege de slechte geluidswerende eigenschappen. De massieve plaatvloer wordt in de woningbouw wel eens toegepast als verdiepingsvloer. Leidingdoorvoeren moeten hierin echter nauwkeuring vooraf ingegoten worden. Een betere oplossing is de extra dikke kanaalplaatvloer waarin leidingen later in de kanalen ingebracht kunnen worden een toch de benodigde dikte heeft m.b.t. de geluidseisen.




Hoe wordt de stabiliteit van een woongebouw opgelost als het gebouw wordt gerealiseerd in:
a. prefab bouw (wanden en vloeren prefab)
b. gietbouw (wand- en tafelkisten)
c. hybridenoplossing (prefab wand, gestorte vloer)
a. In de betonelementenbouw worden wanden en binnenspouwbladen verbonden door ingestorte stalen verbindingen aan elkaar te lassen (droge knoop) of door ter plaatse gestorte gewapende koppelvoegen (natte knoop). Ook worden stabiliteitswanden haaks op de wand-/gevelelementen geplaatst. De vloeren worden door vanuit een gaine aangestorte stekeinden aan de wanden gekoppeld. Bij prefab vloerdragende gevels worden de afzonderlijke gevelelementen meervoudig aan elkaar gekoppeld en de verbinding tussen vloer en gevel met stekken aangestort.
b. In de gietbouw worden de verbindigen van wanden met de vloeren door momentvaste verbindingen in de wapening gestabiliseerd. Er ontstaan monoliete constructies. Per verdieping wordt vanuit de kim ingestorte stekken verder gewerkt.
c. Verbindigen tussen prefab en gietbouw dienen in principe ook momentvast uitgevoerd te worden. Het instorten van stekken is de meest gebruikte oplossing. De droge oplossing kan gezocht worden in het aanlassen van voetplaten aan de wapening.