privaatrechterlijke bouwrecht deel 2

Hoofdstuk 6: Deel II privaatrechterlijke bouwrecht
Vragen en antwoorden
12 Wat wordt er verstaan onder aannemen van werk in regie?
Onder werk in regie verstaat men werk waarvoor vooraf geen vaste prijs wordt overeengekomen, maar waarbij de lonen en materialen tegen vaste eenheidsprijzen worden verrekend.
13 Wat is volgens het BW een schat?
Volgens Burgerlijk Wetboek is een schat een zaak van waarde die zo lang verborgen is geweest dat daardoor de eigenaar niet meer kan worden opgespoord. De schat kmt in gelijke delen toe aan de vinder en de eigenaar van de roerende of onroerende zaak. De vinder is verplicht van zijn vondst aangifte te doen.
14 Wat verstaat men onder de RWU 1991?
Voor de verrekening van de prijswijzigingen hebben organisaties inde bouwwereld, vertegenwoordigd door de AVBB, de rijksoverheid en de VNG, een standaard regeling opgesteld. Voor de woning- en utiliteitsbouw is dat de Risicoregeling woning- en utiliteitsbouw 1991 (RWU 1991).
15 Door welke instanties worden de loon- en materiaal index vastgesteld?
Beiden indexen worden door de Commissie Risicoregeling woning- en utiliteitsbouw (CRWU) maandelijks vastgesteld en gepubliceerd.
16 Wat verstaat men onder de STABU- besteksystematiek?
Een bestek dat met behulp van de STABU- besteksystematiek is samengesteld, heeft een duidelijke, logische en systematische opbouw. Dat heeft een aantal voordelen:
  • Het kan in een computersysteem worden opgeslagen.
  • Het kan gemakkelijk worden geraadpleegd.
  • Het kan als basis dienen voor informatie over product- en bouwkosten.
  • Het kan gekoppeld worden aan tekensystemen.
  • Bij toepassing in een cd-romsysteem kan het gekoppeld worden aan andere informatie omtrent bouwnijverheid.
  • Het kan gesplitst worden in bestekinformatie voor bouwonderdelen die van belang zijn voor derden, bijvoorbeeld onderaannemers en leveranciers.
17 Wat wordt er verstaan onder het STABU Bouwbreed Informatiesysteem?
Door de Nederlandse Bouwdocumentatie (NBD) is in een twintigtal ringbanden product informatie uitgegeven die later op een cd-rom, de Bouw-cd, is samengebracht. In samenwerking met de STABU heeft de NBF deze bestanden samengevoegd, op een cd-rom: Het Bouwbreed informatiesysteem.
Aan deze cd-rom zijn toegevoegd:
  • alle relevante normen en beoordelingsrichtlijnen, zoals voor het KOMO-keur;
  • kan- en klare productspecificaties van bouw- en installatieproducten;
  • de Uniforme Administratieve Voorwaarden 1989;
  • de voorlichting van de Productgroep Informatiesysteem Arbouw (PISA); deze toevoeging is belangrijk voor architect en adviseur omdat zij overeenkomstig het Arbo besluit medeverantwoordelijk zijn voor veiligheid en gezondheid tijdens de uitvoering van bouwwerkzaamheden;
  • Vaste en variabele maatregelen in het kader van Duurzaam Bouwen / Nationaal Pakker Woningbouw (NPW) middels een Duurzaam Bouwmodule (DUBO-module);
  • Bepalingen, bestemd voor project bestekken van Rijksgebouwendienst;
  • Voorbeeldbestekteksten waarin organisaties en fabrikanten hun productinformatie beter toegankelijk maken voor opdrachtgevers, architecten, adviseurs en aannemers.
18 Waarom is de bedrijfscode in het leven geroepen?
In het op 12 december 2002 door de enquêtecommissie gepresenteerde eindrapport “de parlementaire enquête Bouwnijverheid” is openlijk afgerekend met aannemersgedragingen uit het verleden. Daarbij ging het om forse malversaties bij aanbestedingen van bouwprojecten. Naar aanleiding daarvan is een nieuw (model) bedrijfscode opgesteld voor de bouwsector. De bedrijfscode is een middels voor bouwondernemingen om het vertrouwen van de samenleving terug te winnen. Met de bedrijfscode geeft een onderaannemer aan zich verre te houden van ongeoorloofd en maatschappelijk ongeaccepteerd.
19 Wat is de taak van toezichthouder in het kader van bedrijfscode?
De directie benoemt de toezichthouder. Die houdt niet alleen toezicht op naleving van de bedrijfscode, maar functioneert ook als adviseur binnen het bedrijf. De toezichthouder vervult een vertrouwensfunctie en neemt dus de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht ten aanzien van de onder zijn aandacht gebrachte zaken, zoals hoe te handelen ingeval van het geven en ontvangen van een relatie geschenk.
20 Mag een werknemer een geschenk van meer dan €1000,- aannemen?
Geschenken van meer dan €1000,- moeten in elk geval gemeld worden aan de toezichthouder, die vervolgens bepaalt hoe gehandeld moet worden.