Injecteren funderingswanden tegen optrekkend vocht.


Injecteren funderingswanden tegen optrekkend vocht.

Een veel voorkomend fenomeen bij oudere woningen. Zeker bij gemetselde funderingen is dit niet uit te sluiten. Het aanwezige trasraam dat als onderbreking moet dienen is niet afdoende om dit probleem op te lossen. In sommige gevallen ontbreekt deze in zijn geheel. De aanwezige zouten in de constructie zorgen voor een capillaire werking en trekken het vocht door de constructie omhoog met alle gevolgen en ongemakken van dien. Deze maatregel kan niet als een energetisch maatregel worden aangemerkt maar wel als noodzakelijk.


Woningen periode:
·         1979 t/m 1983
·         1977 t/m 1978
·         1976 en ouder

Verbetering isolatie:
Zeer lichte verbetering omdat materialen betere weerstand in droge toestand hebben.

Opheffen vochtproblemen:

Optrekkend vocht wordt hiermee opgelost.

Intensief in voorbereiding:
Er moet een opname plaatsvinden om de vochtige wanden in beeld te brengen. Dit gebeurt meestal middels vochtmetingen. Indien noodzakelijk wordt zelfs een carboniet meting toegepast.

Intensief in uitvoering:
Zeer intensief zie uitvoeringsomschrijving hier onder.

Overlast bewoner:
Werkzaamheden nemen meestal een dag in beslag maar de overlast is groot. Ten eerste moeten de wanden opnieuw afgewerkt worden en dienen alle meubels te worden verplaatst zodat de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Het een heel erg geliefde maatregel onder bewoners omdat de mate van noodzakelijkheid hoog is.

Comfort verbetering:

Comfort verbetering is groot. Er ontstaat een gezond binnenklimaat en voorkomt vervolg schade aan inboedel in de toekomst. Daarnaast is de woning behaaglijker en makkelijker te verwarmen omdat de lucht droger is.
Invloed op de label:
Geen.

Optrekkend vocht


Probleemstelling:
Bij oudere woningen zie je vaak dat er sprake is van optrekkend vocht via de funderingsconstructie. Vaak zijn de constructie op staalgefundeerd en gemetseld. Optrekkend vocht ontstaat door capillair transport van water. Hoe talrijker en hoe dunner de capillairen in de bouwstof zijn, hoe groter de wateropname en hoe hoger het water stijgt.


Gevolg:
-

-


-


-



-

Muren met vochtvlekken en uitbloeiing.

De verflagen schilferen af, het behangpapier komt los en er ontstaat schimmel.

De voegen verzanden, afwerklagen worden aangetast, ingemetselde elementen zoals kozijnen verweren.

Door het vochttransport worden vooral sulfaatzouten afgezet tussen het metselwerk en de stuklagen, die door het uitkristalliserend vermogen voor schade zorgen aan het stuklagen.

Er heerst een zeer ongezond leefmilieu door een hogere relatieve luchtvochtigheid (RV) en schimmelvorming met een beduidend lagere warmte-isolatie.


Oplossing:
Het droogmaken van muren gebeurt door een ondoordringbaar scherm te vormen onderaan de muur. Het vocht dat nog boven het scherm zit verdampt en de muur droogt volledig op. Dit scherm wordt gevormd door een injectieproduct op basis van een prepolymeer van silicium een organometaal en een blokkeringshars. Na verdamping van het oplosmiddel polymeriseert het product onder invloed van het nog aanwezige vocht tot poly-organo-siloxanen.


In geval van schimmelvorming kan je het beste een schimmel reiniger gebruiken anders krijg je deze nooit goed weg. Een goed alternatief kan soda i.c.m. warm water zijn. Deze dien je wel eerst een dagje in te laten werken: